Stop financieel afhankelijke dertigers?!

Baal jij er ook zo van dat je nog steeds de geldzaken van je kind moet regelen? Wanneer worden ze nu eens zelfstandig op het gebied van geld?

Hoe fijn zou het zijn, wanneer jij als ouder niet iedere keer je kind nog moet helpen, ook al zijn ze inmiddels bijna 30 jaar geworden. 

Regelmatig meldt zich bij ons een ouder die voor een kind van rond de 30 jaar die voor hem/haar de geld- en of verzekeringszaken wil regelen. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond?

Heb jij dat in de hand of ligt dat vooral aan henzelf? 

Wat is jouw bijdrage?

 • Geef je kind verantwoordelijkheden op financieel gebied. Doe dit stap voor stap. Start bij voorkeur rond het 6e jaar van je kind met zakgeld.
 • Geef als ouder het goede voorbeeld. Neem je verantwoordelijkheid op financieel gebied. Wanneer bij jou iedere maand te lang is voor je geld, geef je dat voorbeeld ook mee aan je kind. 80% van het gedrag van jouw kind wordt bepaald door jouw voorbeeld.
 • Krijg helder welk geldtype jouw kind is. Ieder geldtype heeft zijn/haar eigen uitdagingen. Dit kun je hier testen: Let op dat je je kind ondersteunt bij zijn/haar eigen uitdagingen, probeer ze niet te maken tot een kopie van jezelf.
 • Durf je kind fouten te laten maken. Van “kleine” fouten als ze nog jong zijn leren ze veel. Dat voorkomt veel ellende op latere leeftijd. 
 • Wees helder wat je van je kind verwacht, zodat je kind weet waar hij/zij zelf verantwoordelijk voor is. 
 • Neem niet teveel uit handen van je kinderen. Zo houd je je kinderen financieel klein. Ze kunnen niet financieel opgroeien. Durf je kind los te laten. 
 • Stimuleer dat je kind in de tienerjaren een eigen baantje krijgt. Hier leren ze heel veel van. Ze leren verantwoordelijkheid nemen en omgaan met meer geld. Hier lees je hier meer over: https://scholieren.nibud.nl/artikel/waar-vind-ik-een-bijbaan/
 • Spreek duidelijk af welke bedragen je kinderen krijgen aan zaken als zakgeld, kleedgeld en belgeld. Let op dat op ook echt op is. Zo leert je kind om te gaan met een bepaald bedrag. 
 • Laat kinderen kennismaken met zaken zoals dingen tweedehands kopen op bijvoorbeeld Marktplaats. Ga ook samen op onderzoek uit naar handige aanbiedingen. Zo leren ze goed rond te kijken voordat ze iets kopen. 
 • Leer je kind omgaan met zijn/haar impulsen. Leer ze om ergens een nachtje over te slapen. De volgende dag hebben ze bijvoorbeeld dat nieuwe shirt van dat dure merk al veel minder hard nodig. 
 • Ga eens met je kind zitten om zijn of haar inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Voor scholieren kun je dat hier doen: https://scholieren.nibud.nl/artikel/begrotingsformulier/
 • Gaat je kind bijna voor het eerst op zichzelf wonen, laat ze dan zien met welke uitgaven je zoal te maken hebt in een huishouden. Daar kun je dit overzicht voor gebruiken: http://toekomstnu.nl/wp-content/uploads/2017/10/geoptimaliseerd-Financieel-in-balans.pdf Leer ze ook hoe je je belastingzaken en je toeslagen regelt. Een proefberekening voor de toeslagen kun je hier maken met je kind: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/
 • Leer je kind hoe verzekeringen werken. Als eerste doe je dit wanneer ze voor het eerst een eigen zorgverzekering krijgen. 

Is dit een garantie dat je kind het altijd goed doet op financieel gebied? Nee dat is het niet, maar je hebt ze wel laten opgroeien tot financieel volwassen kinderen. De keuzes maken ze zelf, maar de basis is er. Daarmee help je ze echt, ook al zullen ze dat zeker in de tienerleeftijd niet aan je toegeven. 

Heel veel succes en ga ervoor!

Schrijvers: Richard Touker en Ineke Jochemsen

 

Plaats een reactie